Пергамент і підпергамент – один з різновидів щільного паперу, який володіє вологобар’єрними і жирозахисними якостями.

Назва «пергамент» бере свій початок з Малої Азії, де у другому столітті до нашої ери, в місті Пергамент, він був в широкому користуванні. В ті часи, його використовували для нанесення письма в рукописах. Той, перший пергамент виговлявся зі шкіри тварин, і був на вигляд прозоро-тонким. Пергамент був дуже дорогим матеріалом і його не застосовували в інших цілях.

А ось, наступним етапом еволюції пергаменту став вощений папір, який винайшов фотограф Густав Ле Грей в 1851 році. Спочатку, як технічний папір, потім стали використовувати в кулінарних цілях.

Сучасний пергаментний папір використовується в багатьох сферах, що обумовлено тим, що він не впускає в себе жири і вологу.

Тонкощі виробництва

Пергамент виробляють унікальним методом пропускання сірчаної кислоти через пористий відфільтрований папір – бавовняні листи, в структурі яких немає додаткових шарів і домішок, з білизною 75%. Сірчана кислота, потрапляючи на папір закупорює всі її пори, відбувається хімічна реакція в результаті якої целюлоза частково переходить в стан желеобразного амілоїду. При промиванні водою паперу, який попередньо оброблений сірчаною кислотою, розчинена частина целюлози осідає у вигляді пластівців (амілоїд). Далі папір пропускають через прес, для того щоб втиснути утворений амілоїд всередину листа. Після проходження преса пергамент сушитися (на цій стадії – амілоїд закриває всі пори листа, склеюючи волокна воєдино) і в кінцевому підсумку папір готовий до використання.

Найбільша здатність до пергаментації властива хвойній сульфатно біленній і не біленній целюлозі з вмістом в її складі альфа-целюлози 87-88% і 4-8% бета-целюлози.

Пергамент в сучасному світі використовується, в більшій мірі, для упаковки харчових продуктів кулінарії: бутербродів, різних страв з риби, м’яса та іншого.

Без пергаментного паперу виробництво вафель, халви, печива і багатьох інших солодощів вже не можуть обходитися. Пергамент, також, дуже затребуваний у виробництві вагового масла, маргарину. В силу своїх якостей він просто незамінний вид упаковки в цих галузях.

Крім того, пергаментом обертаються листи для випікання бісквітного тіста. Це робиться для того, щоб тісто не прилипало і його можна було легко відокремити від дека або форми. З використанням пергаментного паперу зменшується витрата масла або жиру.

Ще пергамент використовують фармацевти для упаковки перев’язувальних матеріалів і виробів медичної промисловості, в тому числі тих, що підлягають стерилізації. Пергамент з боку мікробіології вважають чистим матеріалом, який не псується в воді навіть при кип’ятінні і не втрачає своєї механічної міцності.

Пергамент виготовляеться у вигляді джамборолів, рулонів, листів і пакетів.

Your email address will not be published. Required fields are marked *