Пергамент – дуже популярний пакувальний матеріал, який застосовується для упаковки харчової продукції. В даний час пергаментний папір виготовляється з рослинного пергаменту (целюлози). Бавовняні волокна обробляються сірчаною кислотою, потім промиваються і ретельно сушаться, в результаті такої обробки целюлоза твердне і папір не промокає навіть при попаданні у воду.
Головні якісні характеристики пергаментного паперу – це водонепроникність, жиронепроникність, повітропроникність, жаростійкість і міцність.
Завдяки жиронепроникності пергамент використовується для пакування жировмістких продуктів, наприклад кондитерських виробів. Структура пергаменту перешкоджає витіканню жиру з упаковки, він не розчиняється в жирах і не прилипає до жирних продуктів. Крім того, це важлива характеристика при випічці, так як папір виступає в якості рослинного шару і допомагає легко відокремити готовий продукт від дека.
А жаростійкість пергаменту дає можливість використовувати папір для випічки хлібобулочних виробів при температурі до 230 градусів.